Krantenknipsels   

De Flanellen blijven blazen en vermaken

Auteur: door Mariette Mulkens m.mulkens@bndestem.nl |   vrijdag 23 september 2011 | 07:06 | Laatst bijgewerkt op: vrijdag 23 september 2011 | 08:03

 

De Flanellen in 1976. Een deel van de leden van toen zit er nog steeds bij. De foto is gemaakt bij het intussen verdwenen café Polderzicht, toentertijd stamcafé van half Teteringen.

 

De Flanellen in 1976. Een deel van de leden van toen zit er nog steeds bij. De foto is gemaakt bij het intussen verdwenen café Polderzicht, toentertijd stamcafé van half Teteringen.

TETERINGEN - Veertig jaar geleden begonnen de Flanellen in Teteringen als carnavalsorkest; maar dat stadium zijn ze allang voorbij.

"Wij blazen heus nog wel af en toe met carnaval, maar we werden al vrij snel een blaasorkest dat het hele jaar rond repeteert en overal optreedt op feesten en festivals." Morgen viert het roemruchte orkest het 40-jarig bestaan met een groot feest vanaf 19.30 uur in 't Web in Teteringen. De vele andere Teteringse orkesten treden op en een jubileumboek vol anecdotes en foto's wordt gepresenteerd. Dat boek zag het licht mede dankzij een gulle gave van de Rabobank. Vanaf half elf staat de Roosendaalse band Kaas op het podium. Kaas staat bekend als een van de beste coverbands van ons land. "Het gaat gewoon een groot feest worden", weet Flanellen-woordvoerder Jack Maes nu al. Maes (mede-oprichter en al veertig jaar spelend lid) is een en al enthousiasme als hij over de band vertelt. Begrijpelijk, want de groep van elf muzikanten heeft een reputatie in binnen- en buitenland opgebouwd. "Ons sterke punt is dat we vrijwel alle muziek uit ons hoofd spelen. Daardoor hebben we beter contact met het publiek én we kunnen er daardoor een hele hoop acts inbouwen."

Een voorbeeld is de act met circusmuziek, waarin de Flanellen (de naam is afkomstig van de lange witte flanellen onderbroeken die ze ooit droegen) in de weer gaan met een kunstkip en een olifantenslurf, terwijl ze al spelend een menselijke piramide bouwen. Ook een Efteling- en een begrafenisact staan op het programma, en nog veel meer. "Onze inspiratiebron is de laatste jaren de Oostenrijkse band Mnozil Brass. Fantastische muzikanten, die ondertussen de gekste dingen uithalen op het podium. Zoiets proberen wij ook." De ideeën borrelen meestal op na afloop van de wekelijkse repetitie op vrijdagavond in hun eigen repetitieruimte aan de Groenstraat. "Dan wil het nog wel eens laat worden, want wij hebben natuurlijk geen sluitingstijd", lacht Maes. Een groot gemak is verder dat lid en muzikaal leider William van Steen zelf alle muziek arrangeert. Dat de sfeer goed is bij de Flanellen, is duidelijk. De groep van elf mannen telt nog zeven leden uit de beginperiode. Nadeel is wel dat de gemiddelde leeftijd inmiddels op 56 jaar zit. "Ja, dat klopt. Dat komt ook doordat wij zó op elkaar ingespeeld zijn, dat het heel moeilijk is om daar als nieuwkomer bij aan te sluiten", zegt Maes. Toch ziet hij de Flanellen niet snel verdwijnen: "Nee hoor, wij gaan gewoon door totdat we er bij neervallen."

Jubileumboek en -kaarten (ook aan de zaal) verkrijgbaar via www.flanellen.nl

 

 

Flanellen ‘speule’ al 35 jaar samen

Door Janine van de Casteel

 

Dinsdag 24 oktober 2006 - TETERINGEN – Allround blaasorkest de Flanellen bestaat volgende week 35 jaar. Daar hoort natuurlijk een feestje bij. Als blijvend aandenken aan het jubileum presenteren de Flanellen bovendien hun dvd/cd box ‘Speule’.


 

 

 

 

 

 

Tien van de elf Flanellen heffen in hun oefenruimte het glas op de nieuwe dvd/cd-box ‘Speule’. Het orkest uit Teteringen bestaat volgende week 35 jaar. FOTO JOHAN WOUTERS

Flanel Rinie van Haperen geeft een toelichting op het feestweekend van 4 en 5 november. „Het is allemaal te doen in de feesttent bij restaurant Het Middenhuis aan de Oosterhoutseweg. Als het goed is, is het restaurant na 30 oktober weer bereikbaar, dus we vieren meteen de opening van de weg. Op zaterdagavond geeft burgemeester Peter van der Velden het startsein voor de Speulavond. We presenteren dan onze dvd, waarop twee uur muziek en film staat. En we voeren een eigen ‘toneelspeulstuk’ op. Daarna zijn er nog allerlei optredens, maar niet van de Flanellen zelf, want die willen natuurlijk ook feesten.“

Op zondag is er een – gratis toegankelijke – speulmiddag in de feesttent. „Het is géén kapellenfestival“, benadrukken de Flanellen. „Het wordt een gevarieerd programma met een smartlappenkoor, een linedance demonstratie en, niet te vergeten, de Speulballen. Dat zijn de voorgangers van de Flanellen, zeven man sterk, en ze traden vorige week nog op tijdens de Belgische bierweek in het Bredase café De Beyerd.“

Bakhuisje

Blaasorkest de Flanellen bestaat uit een elfkoppige formatie. Ze repeteren elke vrijdag in het voormalig bakhuisje van een boerderij aan de Groenstraat. Een ideale locatie, want er komen nooit klachten over geluidsoverlast.

In de loop der jaren werd het bakhuis omgebouwd tot repetitieruimte. Het interieur doet denken aan een bruin café. „Er zijn maar drie weken per jaar dat we niet oefenen“, zegt Willem de Jongh. De repetities zijn heilig. Vooral door het gezellige samenzijn ná het musiceren, is er een hechte vriendenclub ontstaan. „In de kleine uurtjes na de repetities ontstaan vaak de beste ideeën“, zegt Kees Maes, die met Herman Akkermans tot de Flanellen van het eerste uur behoort.

Soms liepen er dansmariekes mee in het gevolg van het orkest, maar vrouwelijke Flanellen zijn er nooit geweest. „Wat goed is, moet goed blijven“, zegt Maes hierover. „De onderlinge sfeer is er één van mannen onder elkaar, samen ‘speule’ is speerpunt van ons bestaan.“

Alle Flanellen komen van oorsprong uit Teteringen, met uitzondering van Adrie Verhulst. „Adrie heeft asiel aangevraagd voor zichzelf en zijn baritontuba. Dat is unaniem gehonoreerd. In de wijde omgeving is er geen dorp dat verhoudingsgewijs zo veel muziekkapellen heeft als Teteringen“, zeggen de Flanellen trots. Teteringen kwam de laatste tijd nogal eens negatief in het nieuws (woningbouwlocaties, Oosterhoutseweg, red.), maar de Flanellen willen benadrukken dat er ook veel positieve dingen in hun dorp gebeuren.

Ze maken niet alleen muziek. Zij zingen en acteren en zijn in staat om een avondvullende, muzikale show op te voeren. Omdat de Flanellen het hele jaar repeteren, hebben ze bij een optreden geen bladmuziek nodig.

Klarinettist

Veel arrangementen en composities komen uit de koker van William van Steen, klarinettist en muzikaal leider van de groep. „Doordat ik de mannen door en door ken, is het voor mij niet zo moeilijk. Op vrijdagavond kom ik vaak met nieuwe teksten en muziek. Er ligt nog een schat aan ideeën om uit te werken.“

De nieuwe dvd/cd-box, waarvan vijfhonderd exemplaren zijn gemaakt, is geheel in eigen beheer opgenomen. De Flanellen zijn veel dank verschuldigd aan Jos Meijers, die in zijn laatste studiejaar op Sint Joost zit. Hij maakte de filmopnames voor de dvd. „Hij heeft de sfeer goed begrepen. Wat ons betreft is hij nu al voor z’n eindexamen geslaagd. Met sommige clips zijn we bijna een dag bezig geweest. Het is uniek dat een amateurorkest met zo’n productie op de markt komt“, zegt Maes.

Het is hun eerste dvd, maar de Flanellen hadden daarvóór al zes cd’s op hun naam staan. De eerste was een dubbel-cd ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan.

Sindsdien presenteerden zij zo’n beetje om de twee jaar een nieuwe cd. Het totale repertoire bestaat inmiddels uit 300 tot 500 nummers. „Toch staat kwaliteit bij ons boven kwantiteit“, vindt Maes. „Als je naar onze eerste cd luistert, kun je horen dat we kwalitatief gegroeid zijn in de afgelopen tien jaar. Maar ook op theatraal gebied zit er nog veel rek in.“

Voor meer informatie over het feestweekend en de dvd/cd: http://www.flanellen.nl

 

Flanellen winnen vijfde Zomerfestival

Door Hessel de Ree

 

Maandag 26 juni 2006 - ZEVENBERGEN – Blaaskapel De Flanellen uit Teteringen is zondag winnaar geworden van het vijfde Zomerfestival van de jubilerende Notenkrakers in Zevenbergen.

Het muziekgezelschap won ook de publieks- en presentatieprijs.
Tweede werden De Zwiebels uit Den Haag en op de derde plaats eindigde d’Eigeweskus uit Langeweg. Behalve de wisselbeker wonnen De Flanellen een bedrag van 450 euro.
Woordvoerder Helmuth Stoop van De Notenkrakers wrijft zich in de handen, ondanks het natte weer en de daardoor wat mindere opkomst van het publiek. Hij is onder meer blij dat alle veertien kapellen die hebben ingeschreven ook zijn komen opdagen. De meeste groepen stammen uit de regio maar er blazen ook kapellen uit bijvoorbeeld Dordrecht een deuntje mee.
Of zoals speaker Michel van Opstal het uitdrukt: „Van boven de Sloot. Mar carnaval da motte ier komme lere, eej manne!“
Alle deelnemende dweilbands treden vier keer op voor even zo veel onafhankelijke jury’s van drie deskundigen.
Dat gebeurt op de vier buitenpodia op Markt, Haventracé, Kerkstraat en Langenoordstraat.
Rond vijf uur klettert de regen zo hard omlaag dat de laatste twee concerten naar binnen moet worden verplaatst.
Desondanks is mede-organisator Stoop tevreden. Hij denkt al weer aan het houden van een zesde Zomerfestival van De Notenkrakers, die dit jaar hun 25-jarige jubileum vieren.

 

 

20 mei 2007 | Dweilen op de boulevard van Scheveningen
De dweildag in Scheveningen was een groot succes. Over de gehele boulevard bevonden zich vijf podia, waarop de tien orkesten (onder andere De Blaasbalgen, Haagsuh Bluf en De Roodneuzen) elk twintig minuten hebben gespeeld. Het publiek was blij verrast met alle herrie; velen wisten niet eens wat er gaande was. In het zonnetje hebben we onze nieuwe discoshow vijf keer met succes neergezet. De laatste keer begon het echter te regenen. Misschien maar goed ook, anders hadden sommige neusjes en voorhoofden er nóg roder uitgezien. Uiteindelijk gingen de De Flanellen uit Teteringen er met de publieksprijs vandoor. Welverdiend: wat een showmannetjes en ook nog ontzettend muzikaal! 

 

Laatste aanpassing : 23-05-2007